Grlić materice - Prekanceroze (CIN I, II, III)

GRLIĆ MATERICE

PREKACEROZE - CIN I, II, III

Radiotalasna LOOP excizija

dr Igor Jeremić

Ništa tako ne uplaši lekara kada kod devojke od 25 godina dijagnostikuje karcinom grlića materice ili kod devojaka između 17 i 20 godina tešku prekancerozu (CIN II, III) grlića meterice.

Poslednjih 15 godina posavetio sam borbi protiv HPV infekcije, traženju novih terapijskih rešenja koja se posebno odnose na mlade devojke koje nisu rađale, jer su one najčešće zaražene HPV infekcjom, a ujedno predstavljaju i najveći izazov zbog posledica koje može doneti pogrešna ili zakasnela terapija.

U vremenu kada se prvi seksualni odnosi dešavaju već sa 13 i 14 godina, mnogo je faktora koji kasnije mogu uticati na sposobnost začeća (reproduktivnu sposobnost) mladih devojaka.

Šta je karakteristično za HPV infekciju kod mladih devojaka?

Govorimo o onome šta se dešava nakon prvog seksualnog nezaštićenog odnosa mlade devojke i HPV pozitivnog muškarca. Obično su to prvi partneri i prvi seksualni nezaštićeni odnosi.

Inkubacija je jako kratka – 3 nedelje do 3 meseca. Imuni sistem se sreće sa nečim sasvim novim, sa čim do tada nije imao kontakt i reaguje na HPV kao što je rakcija osoba sa slabim imunitetom. Imamo jako brzu implementaciju i patološko dejstvo HPV virusa na ćelije. U takvoj situaciji rekacija je burna i neočekivana, tako da u 70% slučajeva kolposkopskim pregledom konstatujem promene – polne bradavice na sluzokoži malih usana i ulazu u vaginu, i u istom procentu se kolposkopski verifikuju promene na grliću materice. Te promene na grliću, ukoliko se na vreme ne uoče ili zanemare zbog starosti pacijnetkinje (16 do 20 godina), vrlo brzo napreduju.

Sve ovo opravdavaju primeri iz moje prakse, gde sam u poslednjih 6 meseci imao 17 devojčica starosti izmedju 15 i 20 godina (od kojih 4 maloletne) sa teškim prekancerozama na grliću materice (CIN II, III)

Put ka pravoj dijagnostici

  1. Svakoj mladoj devojci uraditi kolposkopiju već na prvom pregledu ako je imala seksualne odnose!
  2. Ne oslanjati se samo na PAPA test koji u 50% ne otkriva početnu HPV infekciju i koji može biti uredan i kod karcinoma grlića materice.
  3. Kod dijagnostikovanih kondiloma uvek akcenat staviti na patološke kolposkopske slike na grliću materice, jer je generalizovana HPV infekcija i prekanceroze realnost kod mladih devojaka.
  4. I kondilome i prekanceroze uklanjati odmah bez obzira na starost pacijentkinje najnovijom terapijskom metodom.

Novo vreme – novi način života, mladost pacijentkinja i potpuno nova klinička slika u rekaciji na HPV infekciju nametnuo mi je da i sam pristupim na drugačiji način kako u dijagnostici tako i terapiji HPV infekcije kod maloletnih devojaka prvenstveno. I najmanji dijagnostičko-terapijski pristup u ovoj starosnoj dobi može biti poguban.

Upravo je to razlog što na svetskim i evropskim ginekološkim kongresima širom sveta predstavljam svoju novu terapijsku tehniku uklanjanja promena na grliću materice.

Tokom 15 godina rada sa radiotalasima napravio sam sopstvenu tehniku RADIOTALASNE LOOP EKSCIZIJE koju sam u 2016, 2017. i 2018. godini predstavio na osam svetskih kongresa.

Na poslednjem svetskom kongresu u Lisabonu ponuđeno mi je da prodam svoju tehniku.

Prednost moje tehnike - raditalasne LOOP excizije - je što se radi u lokalnoj anesteziji za tri minuta i što je apsolutno bezbedna za mlade devojke koje nisu rađale, jer ne dovodi do oštećenja cervikalnog kanala (suženja i skraćenja, kao kod drugih tehnika i metoda), što je ključ u lečenju i kasnijoj reproduktivnoj sposobnosti mlade devojke.

Tehnika je toliko bezbedna da je bez ikakovog rizika jedini u svetu izvodim kod teških promena na grliću u toku trudnoće bez rizika od prevremenog porođaja.

U toku 2019. svoju tehniku ću predstaviti na kogresima ginekologa koji će se održati u Monaku, Atini, Madridu i Milanu.

Pročitajte više: Istine i zablude
u vezi kondiloma
Galerija slučajeva - 15 godina iskustva

UPOZORENJE: fotografije eksplicitno prikazuju tok lečenja.

Pogledajte

Sve informacije o terminima i u vezi intervencija kod dr Igora Jeremića u vezi ginekologije i dermatohirurgije možete dobiti na telefon ordinacije u BEOGRADU: 063 463 671; 011 409 36 71 (zakazivanje BEOGRAD).

Radno vreme ordinacije Jeremić je ponedeljkom, četvrtkom i petkom od 9 do 17h.

Sve informacije o samim intervencijama možete dobiti i preko kontakt forme ispod ili nas zapratite na Facebook-u ili Instagramu

Do nas možete doći sledećim linijama gradskog prevoza:
Autobusi: 33, 47, 48
Tramvaji: 9, 10, 14

 
Adresa BEOGRAD
Ordinacija Jeremić,
Vojvode Stepe 178
(zgrada City marketa)


Telefon BEOGRAD
+381 63 463 671 (9 - 18 h)


Email ordinacijai.jeremic@yahoo.com
Stop raku grlića materice Stop raku grlića materice