HUMANI PAPILOMA VIRUS - KONDILOMI

HUMANI PAPILOMA VIRUS

KONDILOMI

Pravovremena i tačna dijagnostika

Sve je veći broj mladih ljudi koji su pozitivni na HPV (humani papiloma virus). Odgovornost nam nameće podatak da je starost pacijenata izmedju 15 i 30 godine života. Već u srednjoj školi sa prvim nezaštićenim seksualnim kontaktom i obično prvim partnerom dolazi do prenosa HPV infekcije.

Bez obzira šta na internetu i raznim forumima piše, moramo podvući crtu i reći da je seksualni put jedini način prenošenja HPV infekcije.

Ako uz to dodamo podatak da je isti virus odgovoran za nastanak polnih bradavica (kondiloma) i to njegovi nisko rizični tipovi, a srednje i visokorizični su direktno povezani sa prekancerozama, ali i sa samim karcinomom grlića materice – onda nam to nameće dodatnu i dijagnostičku i terapijsku odgovornost.

Jako je bitno da muškarac ne mora imati nikakve promene na polnom organu. U suštini u preko 80% muškarci predstavljaju asimptomatske nosioce i prenosioce HPV infekcije. Kod mladih devojaka situacija je mnogo drugačija. Obično u toku seksualnog odnosa nastaju mikro traume na ulazu u vaginu i malim usnama kroz koje prodire HPV virus. Muškarci svakako imaju jači imunitet, pa je kod njih inkubacija daleko duža, tako da može proći i više od 3 godine da se ne pojavi nikakva klinička manifestacija na genitalno analnoj regiji.

Dr Igor Jeremić:

Iz mog 15 godina dugog iskustva u dijagnostici i lečenju HPV infekcije, kod mladih devojaka situacija je mnogo drugačija i opasnija:

1. Imuni sistem mlade devojke (između 14 i 20. godina) je daleko slabiji nego kod mušakaraca

2. HPV (himani papiloma virus) imuni sistem definitivno prepoznaje kao nešto novo i rekacija je burna

Šta podrazumevamo pod burnom reakcijom?

Obično kod mladih devojaka kliničku manifestaciju infekcije imamo već 15 do 90 dana od kontakta sa virusom. Uz to promene, tačnije kondilomi, se primećuju gotovo na celoj genitalno-analnoj regiji.

U početku su to promene u takozvanom inicijalnom stadijumu, koje se prvo javljaju na sluzokoži malih usana i ulazu u vaginu. Vide se kolposkopkim pregledom. Ako se zbog neiskustva ili neznanja ne prepoznaju u tom stadijumu, HPV infekcija napreduju dublje u vagini i na sam grlić. U tom slučaju gotovo u preko 70% kolposkopkim pregledom mogu videti i znake HPV infekcije na grliću u vidu patoloških kolposkopskih slika.

ZAKLJUČAK

Kolposkopski pregled je ključ dijagnostike. PAPA test ne otkriva kondilome i nije dovoljan. Devojka ne sme izaći od ginekologa bez kolposkopskog pregleda

Kondilome ne smemo tražiti samo na koži genitalne regije. Takav propust je i odgovoran za njihovo širenje i pogoršanje kliničke situacije.

Početni stadijumi kondiloma su rezervoari HPV virusa i kao takvi se odmah moraju terapijski tretirati.

Pročitajte više: pravilna dijagnostika
kondiloma
Galerija slučajeva - 15 godina iskustva

UPOZORENJE: fotografije eksplicitno prikazuju tok lečenja.

Pogledajte

Sve informacije o terminima i u vezi intervencija kod dr Igora Jeremića u vezi ginekologije i dermatohirurgije možete dobiti na telefon ordinacije u BEOGRADU: 063 463 671; 011 409 36 71 (zakazivanje BEOGRAD).

Radno vreme ordinacije Jeremić je ponedeljkom, četvrtkom i petkom od 9 do 17h.

Sve informacije o samim intervencijama možete dobiti i preko kontakt forme ispod ili nas zapratite na Facebook-u ili Instagramu

Do nas možete doći sledećim linijama gradskog prevoza:
Autobusi: 33, 47, 48
Tramvaji: 9, 10, 14

 
Adresa BEOGRAD
Ordinacija Jeremić,
Vojvode Stepe 178
(zgrada City marketa)


Telefon BEOGRAD
+381 63 463 671 (9 - 18 h)


Email ordinacijai.jeremic@yahoo.com
Stop raku grlića materice Stop raku grlića materice